Değerli Öğretim Üyeleri, Araştırmacılar ve Öğrenciler,

İTÜ Fizik Mühendisliği Bölüm Seminerleri, 21 Aralık Çarşamba günü saat 15:30'da Koç Üniversitesi Fizik ve Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümleri?nden Prof. Dr. Alphan Sennaroğlu'nun "2 µm ve 2.3 µm Dalgaboylarında Çalışan Yeni Nesil Tulyum Katkılı Florür Tabanlı Katıhal Lazerleri" başlıklı konuşması ile devam ediyor. Konuşmanın detaylarını aşağıda bulabilirsiniz.
Seminerimize katılımlarınızı bekliyoruz.

Prof. Dr. Alphan Sennaroğlu
Başlık: 2 µm ve 2.3 µm Dalgaboylarında Çalışan Yeni Nesil Tulyum Katkılı Florür Tabanlı Katıhal Lazerleri
Tarih: 21 Aralık 2022, Çarşamba
Saat: 15:30
Yer: İTÜ Fizik Toplantı Salonu, L1 Blok Zemin Kat

Özet: Düşük fonon enerjisi ve geniş saydamlık aralığı gibi elverişli fiziksel özelliklere sahip YLF, KY3F10, and BaY2F8 gibi florür tabanlı kristaller, nadir toprak elementleri ile katkılandığı zaman, kızılaltı (infrared) bölgesinde lazer ışınımı üretmek için kullanılabilir. Bu sunumda, yakın zamanda araştırma grubumuzda geliştirdiğimiz tulyum katkılı YLF, KY3F10 ve BaY2F8 lazerlerinin 2.3 µm ve 2 µm dalgaboylarındaki sürekli-dalga ve darbeli rejimde çalıştırılışı anlatılacaktır. Grafen ile kip kilitleme yöntemi kullanılarak, 2.3 µm dalgaboyunda 740 fs süreli lazer darbeleri üretilmiştir. Cr:ZnSe doyabilen soğurucu kullanarak 2.3 µm Tm3+:YLF lazeri, pasif Q anahtarlamalı rejimde çalıştırılmış, µs süreli darbeler üretilmiştir. Tm3+:KY3F10 lazerinin üst-çevrim yöntemi ile 1064 nm dalgaboyunda uyarılması incelenmiştir. Son olarak, femtosaniye lazeri ile yazılmış, Tm3+:BaY2F8 dalga kılavuzu lazerinin 1.9 µm dalgaboyundaki sürekli-dalga çalıştırılışı deneysel olarak gösterilmiştir.